Wat is car tuning precies?

Liefhebbers van car tuning proberen het vermogen en de prestatie van hun auto te verbeteren door middel van aanpassingen aan de motor, cilinders, veren of bijvoorbeeld de spoilers. Het draait bij car tuning dus niet alleen om het uiterlijk van de auto maar om het totaalplaatje. Bij een auto die er sportief en uniek uitziet verwacht je natuurlijk ook een boven gemiddelde rijervaring.

Wat kun je allemaal laten tunen?

Sportieve auto’s zitten meestal veel lager bij de grond dan andere auto’s. Hier is een goede reden voor. Een auto die dichter bij de grond zit, helt minder over waardoor de bestuurder sneller bochten kan nemen. Om een auto te verlagen worden normaal gesproken de veren vervangen door speciale verlagingsveren en worden er ook speciale schokdempers gebruikt die nauwkeurig afgesteld kunnen worden. Er zijn veel verschillende soorten schokdempers op de markt voor verschillende types auto’s maar ook voor verschillende terreinen en rijomstandigheden. Een bekende producent van schokdempers is het Nederlandse bedrijf Koni.

Verlagingsveren

Verlagingsveren van Eibach zijn populair in de wereld van autoliefhebbers. Eibach veren kunnen het reactievermogen en de stabiliteit van de auto verbeteren en de kans op overhellen aanzienlijk verminderen. Hierdoor worden het rijcomfort, de wegligging en de veiligheid van de auto zo optimaal mogelijk.

Motortuning

Motortuning is ook een belangrijke vorm van auto tuning. Om het vermogen van de motor te vergroten kun je niet om motortuning heen. Hierbij heb je verschillende mogelijkheden, van het aanpassen van de cilinders tot het toevoegen van een turbo bijvoorbeeld.

Chiptuning

Wil je je auto sneller laten reageren op de druk die je uitoefent op het gaspedaal dan is chiptuning een goede optie. Chiptuning is alleen mogelijk voor auto’s met een elektronisch geregelde ontsteking en inspuiting. Door middel van aanpassingen aan de elektronische chip kun je niet alleen het vermogen van de auto opvoeren maar ook meer brandstof besparen.

Sportuitlaat

Met een sportuitlaat kun je de tegendruk van de uitlaat verminderen. Hierdoor verliest de auto minder pk’s en wordt er meer vermogen behouden. Een bijkomend voordeel is dat een sportuitlaat niet alleen voor een betere prestatie zorgt maar ook voor een mooier geluid en daarnaast staat een sportuitlaat ook veel beter onder een sportieve auto dan een standaard uitlaat.

Toffe uitlaten

Spoiler

Geen getunede auto is compleet zonder een spoiler. Een spoiler maakt het sportieve uiterlijk van je auto af en levert ook een belangrijke bijdrage aan de prestatieverbetering van je auto. Een spoiler vergroot de neerwaartse druk waardoor de auto lager bij de grond komt te liggen. Dit heeft hetzelfde effect als verlagingsveren; het geeft de auto meer grip, een betere wegligging en meer controle in de bochten.

Rijden op gas

Lijkt het je wat om je auto te tunen maar vraag je je af of het niet te veel gaat kosten? Dan is het misschien geen gek idee om te beginnen met het installeren van een lpg-tank. Een auto die rijdt op gas kan flink besparen op belasting en op brandstofkosten. Zo hou je meer geld over voor tuning en draag je ook nog eens bij aan een beter milieu.